Fjärrlåneansökan

Fjärrlåneansökan

Om fjärrlån

Vad är ett fjärrlån? 

Om den bok du söker inte finns på Hultsfreds bibliotek kan vi försöka låna den åt dig från något annat bibliotek. Detta kallas att göra ett fjärrlån. Vi lånar främst böcker från folkbiblioteken i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län. Om boken inte finns tillgänglig där lånar vi även från andra folkbibliotek samt från högskole- och universitetsbibliotek.

Hur gör man?

Om du vill fjärrlåna en bok kan du göra det antingen genom att besöka biblioteket personligen eller genom att göra en fjärrlåneansökan här ovanför. Då behöver du ditt lånekortsnummer och en PIN-kod. Ange författare, titel, utgivningsår och gärna även ISBN-nummer om det är en särskild upplaga du vill ha. Det är bra om du också meddelar oss det datum då du senast måste få boken om du har ett sådant. 
Om det är en artikel du vill beställa, ange då tidningens eller tidskriftens titel, årgång och nummer samt författare och titel på själva artikeln. Du kan också själv se efter om artikeln finns i någon av bibliotekets fulltextdatabaser.

Vad kostar det?

Ett fjärrlån kostar 20 kronor per bok som du betalar när du hämtar den. Observera att om du inte hämtar ut boken läggs de 20 kronorna som en skuld på ditt lånekort. Det kostar minst 20 kronor att beställa en artikel (kopior) eftersom vissa bibliotek tar ut en avgift för att kopiera den åt oss.

Hur lång tid tar det?

Du får räkna med att ett fjärrlån tar minst en vecka från det att du beställer boken till dess att du har den i din hand. Försök vara ute i god tid med din beställning. Populär kurslitteratur kan tyvärr vara svår att låna, eftersom många högskole- och universitetsbibliotek inte lånar ut dessa som fjärrlån.

Hur får jag reda på att min bok har kommit?

När boken har kommit till oss meddelar vi dig via e-post eller brev. Meddela oss om du vill få besked via e-post. Om du inte har lämnat din e-postadress till oss kan du göra det under rubriken Mina sidor - Mina uppgifter. Du behöver vara inloggad.

Vad händer om boken inte kommer?

Om vi får besked om att din bok inte går att fjärrlåna inom den tid du angivit eller inte går att låna alls av någon anledning, meddelar vi dig. Det kan vara så att boken redan är utlånad eller att den inte lånas ut som fjärrlån. Ibland kan det hända att boken du vill låna inte får lånas hem, utan du får sitta på biblioteket och läsa den.

Lånetid

Lånetiden för ett fjärrlån är normalt fyra veckor, men det är alltid det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna boken, om du får låna om den och om den får tas med hem. Det är därför det kan stå olika återlämningsdatum på ditt kvitto om du fjärrlånar flera böcker som du hämtar samtidigt.

Omlån

Om du vill låna om ditt fjärrlån måste du kontakta oss på biblioteket. Vi meddelar sedan om boken gick att låna om och till vilket datum.

Språk