Personalens boktips

Och eken står där än

Visa titel Debug

Och eken står där än

Uppläsare Gunilla Leining.

Jag älskar Lundbergs böcker och hennes känsla att berätta om relationer och vänskap. Så fina berättelser och man får en sådan genuin känsla för karaktärerna. Hennes romaner brukar vara kvar hos mig länge.

Och eken står där än handlar om Ester som har gått igenom en skilsmässa och har delad vårdnad om sin son. Varje ensam helg går hon till en gammal ek och sätter sig på en bänk. Där träffar hon pensionären Rut. De blir vänner. De båda träffas regelbundet och stöttar varandra. Men Rut verkar dölja något och så plötsligt en dag är hon försvunnen. Esters letande tar henne ända till Italien och där får hon reda på saker som Rut inte kunnat berätta själv. Och eken står där än är en gripande roman om vänskap och det som göms inom en, minnen, längtan och en vilja att förändra saker och inte minst om evig kärlek. Sofia Lundberg har även gett ut andra böcker. I påsk kommer hennes fjärde roman Som en fjäder i vinden till biblioteken i Hultsfreds kommun.

Liknande titlar

Ditt ansikte i morgon av Javier Marías

Visa titel Debug

Ditt ansikte i morgon

Spanjoren Jaques Deza befinner sig London där han jobbar som översättare på BBC. Han har separerat från hustrun som bor kvar i Madrid med barnen. Ibland pratar han med sin gamle lärare i Oxford, Peter Wheeler. En dag frågar Wheeler om Jaques kan komma på middag och där bedöma en man som heter Tupra. Efter den dagen får Jaques erbjudande att börja arbeta för en dunkel avdelning av den brittiska underrättelsetjänsten, rekommenderad av Wheeler.
Det visar sig att Jaques har förmågan att analysera människor han träffar och därigenom få en bra bild av hur de skulle reagera i olika situationer i framtiden – att se deras ansikte imorgon.
 

Boken är som en egen värld med långa vindlande meningar och skarpa analyser över mänskliga beteenden, ondska, skräck, krig, språk och död. Den bygger mycket på annan litteratur som Cervantes, Shakespeare och Orwell m.fl. Boken utspelar sig i nutid men går tillbaka till händelser under spanska inbördeskriget och andra världskriget. Stilen är hög men samtidigt finns både humor och våld. Och den är spännande! En av de absolut bästa böcker jag har läst.

Liknande titlar

Skintown av Ciarán McMenamin

Visa titel Debug

Skintown

Det här är en berättelse i hög fart! Vinny är 18 år och bor i Enniskillen i Nordirland. Det är 1990-tal och läget är mycket spänt mellan katoliker och protestanter. Våld hör till vardagen och alla fruktar nästa bombdåd. Vinny och hans kompis Jonty jobbar lite på en sunkig restaurant men festar för det mesta på stadens pubar, deltar i kravaller på nätterna och drömmer om att flytta någon annan stans. På märkliga vägar får de tag på 300 ecstasy-tabletter som de säljer på ett raveparty ute vid kusten. Festen fortsätter i flera dagar tills den så får ett abrupt slut…
Skintown är trots allt elände med våld, droger och motsättningar fylld av svart humor och fantastiska beskrivningar av livet i Nordirland under den här tiden.

Liknande titlar

Vassa föremål av Gillian Flynn

Visa titel Debug

Vassa föremål

Det här är en lite annorlunda men spännande thriller. Camille Crellin jobbar som journalist i Chicago och får till uppgift att åka tillbaka till den lilla staden Wind Gap i Missouri, där hon växte upp, för att skriva om en försvunnen flicka. Hon har inte varit där på många år och anledningarna får man reda på så småningom… Som det brukar vara i bra skräckberättelser är det beskrivningen av själva platsen den utspelar sig på som är det viktiga. Här känner man verkligen ondskan som finns under ytan i den lilla hålan Wind Gap, på gränsen till sydstaterna. Det är klibbigt och varmt och på ytan helt stilla. Alla känner alla och det är viktigt att visa upp en fin fasad men bakom den finns mycket hemskheter dolda.

Liknande titlar

Vattenspegel av Joseph Brodsky

Visa titel Debug

Vattenspegel

Den här lilla boken från 1989 är en både poetisk och fullständigt glasklar betraktelse över Venedig. Brodsky bodde ett stort antal vintrar i staden och han beskriver vattnet, båtarna, palatsen, broarna och de gamla fina våningarna där dammet ibland legat på möblerna sedan 1500-talet och vinterljuset som han älskade. I korta kapitel beskrivs stadens historia blandat med funderingar om tiden och livet och skönheten. Den speglar Brodskys liv, född i en annan vattenstad, St. Petersburg, och sedan bosatt i USA. Måste vara en av de bästa reseskildringar som finns!

Liknande titlar

En debutants dagbok av Wera von Essen

Visa titel Debug

En debutants dagbok

Det är inte bara Lars Norén som ger sig på att skriva böcker i dagboksform. Många andra gör det också och en av dem är som titeln säger Wera von Essen. Boken utspelar sig under några år då författaren som är i 30-års ålder omväxlande bor i Berlin och Stockholm. Hennes drivkraft är det ständigt pågående skrivandet. I dagboken beskrivs pendlandet mellan totalt självförakt med förmågan att se sig som ett framtida geni på litteraturens himmel. Vänner kommer och går liksom kärleksrelationerna och läsaren får följa med på en vindlande resa där huvudpersonen tillåts ta stor plats. Boken skildrar även en spännande klassresa från överflöd och gnistrande kristallkronor på Östermalm till hungriga dagar i en ruffig lägenhet i Berlin. En intressant debut som ger mersmak.

Liknande titlar

Isvittring av Solveig Vidarsdotter

Visa titel Debug

Isvittring

Polisen Ingrid Kvarnberg flyttar hem till lilla orten Geddede i Jämtlands fjällvärld efter att ha jobbat flera år i storstan. Hon hamnar direkt i en tragisk mordutredning om en tioårig pojke som hittas hängd i ett cykelförråd på ett elevhem i trakten. Spåren leder till elevhemmet och spänningen tätnar när ytterligare en person försvinner. Ingrid och hennes kollega Erland Skogmo ställs inför ett antal knepiga utmaningar innan fallet till slut kan lösas. Boken innehåller många kopplingar till det hårda liv som renskötarna får utstå i fjällvärlden och till omgivningens misstänksamhet mot samer. En deckare som inte går att släppa i första taget! Finns inläst som bok på cd och på bibliotekets ljudboksapp Biblio (hör av dig till biblioteket om du behöver ett inlogg).

Liknande titlar

Förlåten av Agnes Lidbeck

Visa titel Debug

Förlåten

Författaren fick en sensationell debut med boken Finna sig och uppföljaren Förlåten gör ingen besviken. Handlingen utspelar sig på en skärgårdsö, dit två systrar har begett sig för att ordna upp efter sin gamle fars bortgång. Huset borde säljas, tycker den karriärinriktade singeln Ellen, medan den andra systern Maria har svårt att slita sig från alla minnen förknippade med huset, som var familjens medelpunkt under många långa somrar. Boken speglar systrarnas olika syn på vad som egentligen hände under uppväxten och svårigheten att hantera känslor och att mötas igen som vuxna. En läsvärd bok som speglar hur svårt det kan vara att förstå varandra i en nära relation.

Liknande titlar

Godnattsagor för rebelltjejer

Visa titel Debug

Godnattsagor för rebelltjejer [1] : 100 berättelser om fantastiska kvinnor / översättning: Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason

100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favalli och Francesca Cavallo.

Denna bok kom till genom så kallad gräsrotsfinansiering och slog snabbt rekord som den mest förbeställda originalboken genom tiderna. Författarna hade svårt att hitta finansiärer eftersom den skulle handla om några av alla dessa starka, modiga och enastående kvinnor som aldrig fick komma med i historieböckerna eller få det erkännande som de borde fått under sin levnad. Några fick det men många glömdes snabbt bort trots att de gjorde viktiga upptäckter, tänkte stora tankar eller gav sig in på hiskeliga äventyr. Boken är fylld av spännande berättelser och starka porträtt av kvinnor som till exempel Margaret Hamilton som var programmerare på Nasa och som genom sin kodning i datasystemet lyckades få Apollo 11 att 1969 landa på månen, trots att det visades felmeddelande på datorskärmen och Yusra Mardinis berörande berättelse om hur hon som ung flicka i kriget Syrien tränade simning och när det sedan var dags att fly över Medelhavet, i en överfullbåt där motorn gått sönder, lyckades putta och dra båten i säkerhet efter 3 timmars kamp. Yusra blev därefter uttagen att tävla i OS 2016. Boken rekommenderas varmt och har fått stort uppmärksamhet världen över.

Liknande titlar

Den utvalde

Visa titel Debug

Den utvalde

Lois Lowry började skriva sin dystopiserie 1993 och avslutade den 2012. Fyra böcker blev det sammanlagt. Den första boken ”Den utvalde” kom på svenska 1997. Boken kretsar kring Jonas. Han lever i ett samhälle utan konflikter. Fattigdom. Kärlek. Arbetslöshet. Varje år får alla ungdomar i samhället en livsuppgift genom Ceremonin.  I år är det Jonas tur. Jonas väljs som samhällets Minnesbevarare. Den gamla minnesbevararen lär Jonas allt han vet och snart förstår han att något är väldigt fel. Han förstår vilka mörka hemligheter en minnesbevarare bär på. Är han beredd på att bevara dem under hela sin livstid eller är det dags att berätta sanningen för folket?

Boken är spännande från första till sista sidan och jag anser att den (och serien) slår alla andra dystopiska böcker/serier så som Hungerspelen och Divergent.  

Liknande titlar

Havets stjärna

Visa titel Debug

Havets stjärna

Havets stjärna är namnet på ett av de fartyg som tog irländska utvandrare till Amerika under svältåren på 1800-talet. Joseph O’Connors roman från 2005 är en fantastisk berättelse om ett antal människor som av olika anledningar finns med på Havets stjärna. Boken är något av ett irländskt nationalepos och förutom att den är en otrolig läsupplevelse så ger den svar på hur det blev som det blev på Irland under 1900-talet med IRA och konflikterna mellan katoliker och protestanter. En så här bra roman är det sällan man träffar på!

Liknande titlar

Språk