En debutants dagbok av Wera von Essen

Visa bok Debug

En debutants dagbok

Det är inte bara Lars Norén som ger sig på att skriva böcker i dagboksform. Många andra gör det också och en av dem är som titeln säger Wera von Essen. Boken utspelar sig under några år då författaren som är i 30-års ålder omväxlande bor i Berlin och Stockholm. Hennes drivkraft är det ständigt pågående skrivandet. I dagboken beskrivs pendlandet mellan totalt självförakt med förmågan att se sig som ett framtida geni på litteraturens himmel. Vänner kommer och går liksom kärleksrelationerna och läsaren får följa med på en vindlande resa där huvudpersonen tillåts ta stor plats. Boken skildrar även en spännande klassresa från överflöd och gnistrande kristallkronor på Östermalm till hungriga dagar i en ruffig lägenhet i Berlin. En intressant debut som ger mersmak.

Liknande titlar

Isvittring av Solveig Vidarsdotter

Visa bok Debug

Isvittring

Polisen Ingrid Kvarnberg flyttar hem till lilla orten Geddede i Jämtlands fjällvärld efter att ha jobbat flera år i storstan. Hon hamnar direkt i en tragisk mordutredning om en tioårig pojke som hittas hängd i ett cykelförråd på ett elevhem i trakten. Spåren leder till elevhemmet och spänningen tätnar när ytterligare en person försvinner. Ingrid och hennes kollega Erland Skogmo ställs inför ett antal knepiga utmaningar innan fallet till slut kan lösas. Boken innehåller många kopplingar till det hårda liv som renskötarna får utstå i fjällvärlden och till omgivningens misstänksamhet mot samer. En deckare som inte går att släppa i första taget! Finns inläst som bok på cd och på bibliotekets ljudboksapp Biblio (hör av dig till biblioteket om du behöver ett inlogg).

Liknande titlar

Förlåten av Agnes Lidbeck

Visa bok Debug

Förlåten

Författaren fick en sensationell debut med boken Finna sig och uppföljaren Förlåten gör ingen besviken. Handlingen utspelar sig på en skärgårdsö, dit två systrar har begett sig för att ordna upp efter sin gamle fars bortgång. Huset borde säljas, tycker den karriärinriktade singeln Ellen, medan den andra systern Maria har svårt att slita sig från alla minnen förknippade med huset, som var familjens medelpunkt under många långa somrar. Boken speglar systrarnas olika syn på vad som egentligen hände under uppväxten och svårigheten att hantera känslor och att mötas igen som vuxna. En läsvärd bok som speglar hur svårt det kan vara att förstå varandra i en nära relation.

Liknande titlar

Godnattsagor för rebelltjejer

Visa bok Debug

Godnattsagor för rebelltjejer [1] : 100 berättelser om fantastiska kvinnor / översättning: Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason

100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favalli och Francesca Cavallo.

Denna bok kom till genom så kallad gräsrotsfinansiering och slog snabbt rekord som den mest förbeställda originalboken genom tiderna. Författarna hade svårt att hitta finansiärer eftersom den skulle handla om några av alla dessa starka, modiga och enastående kvinnor som aldrig fick komma med i historieböckerna eller få det erkännande som de borde fått under sin levnad. Några fick det men många glömdes snabbt bort trots att de gjorde viktiga upptäckter, tänkte stora tankar eller gav sig in på hiskeliga äventyr. Boken är fylld av spännande berättelser och starka porträtt av kvinnor som till exempel Margaret Hamilton som var programmerare på Nasa och som genom sin kodning i datasystemet lyckades få Apollo 11 att 1969 landa på månen, trots att det visades felmeddelande på datorskärmen och Yusra Mardinis berörande berättelse om hur hon som ung flicka i kriget Syrien tränade simning och när det sedan var dags att fly över Medelhavet, i en överfullbåt där motorn gått sönder, lyckades putta och dra båten i säkerhet efter 3 timmars kamp. Yusra blev därefter uttagen att tävla i OS 2016. Boken rekommenderas varmt och har fått stort uppmärksamhet världen över.

Liknande titlar

Den utvalde

Visa bok Debug

Den utvalde

Lois Lowry började skriva sin dystopiserie 1993 och avslutade den 2012. Fyra böcker blev det sammanlagt. Den första boken ”Den utvalde” kom på svenska 1997. Boken kretsar kring Jonas. Han lever i ett samhälle utan konflikter. Fattigdom. Kärlek. Arbetslöshet. Varje år får alla ungdomar i samhället en livsuppgift genom Ceremonin.  I år är det Jonas tur. Jonas väljs som samhällets Minnesbevarare. Den gamla minnesbevararen lär Jonas allt han vet och snart förstår han att något är väldigt fel. Han förstår vilka mörka hemligheter en minnesbevarare bär på. Är han beredd på att bevara dem under hela sin livstid eller är det dags att berätta sanningen för folket?

Boken är spännande från första till sista sidan och jag anser att den (och serien) slår alla andra dystopiska böcker/serier så som Hungerspelen och Divergent.  

Liknande titlar

Havets stjärna

Visa bok Debug

Havets stjärna

Havets stjärna är namnet på ett av de fartyg som tog irländska utvandrare till Amerika under svältåren på 1800-talet. Joseph O’Connors roman från 2005 är en fantastisk berättelse om ett antal människor som av olika anledningar finns med på Havets stjärna. Boken är något av ett irländskt nationalepos och förutom att den är en otrolig läsupplevelse så ger den svar på hur det blev som det blev på Irland under 1900-talet med IRA och konflikterna mellan katoliker och protestanter. En så här bra roman är det sällan man träffar på!

Liknande titlar

Språk

Hultsfreds bibliotek

Öppettider

Måndag: 09:00 - 19:00
Tisdag: 09:00 - 17:00
Onsdag: 09:00 - 19:00
Torsdag: 10:00 - 17:00
Fredag: 09:00 - 17:00
Lördag: 10:00 - 13:00

Virserums bibliotek

Öppettider

Måndag: 10:00 - 19:00
Tisdag: 15:00 - 19:00
Onsdag: 10:00 - 15:00
Fredag: 10:00 - 15:00